Роль комічного у ЗМІ


 Комічне - категорія, що характеризує той аспект сприйняття світу, який супроводжується сміхом без співчуття, страху і пригнічення. У комічній ситуації людина інтуїтивно осягає невідповідність між неповноцінним, недосконалим змістом явища і його формою, яка претендує на повноцінність і значущість, між високою метою і негідними засобами її досягнення.
Ця окрема жанрова група відрізняється від інших уже тим, що життєві реалії розглядає винятково крізь призму сміху - це перша їхня особливість. Друга випливає з першої та полягає в тому, що ці жанри використовують відповідні сатирично-гумористичні та зображувально-виражальні засоби. Третя особливість - ці жанри використовуються як у журналістиці, гак і в художній літературі. На радіо та телебаченні ці жанри конкурують з іншими. Не можна уявити сучасне радіо FM без того ж афоризму, або каламбурів.
Гумор є найм'якшою формою комічного. Для сміху недостатньо комічного в дійсності, необхідна ще й здатність до його сприймання, відчуття гумору. Гумор - сміх дружелюбний, він удосконалює явища, очищує їх від недоліків, допомагає повніше розкриватися всьому, що є в найвищій мірі суспільне цінним. Гумор - це незлобливе ставлення до людських хиб або життєвих проблем.
У друкованому варіанті гумор реалізовується в таких жанрах: Фейлетон, Памфлет, Сатирична казка, сатирична байка, Гумореска, Усмішка, Пародія, Епіграма, Епітафія, Афоризм, Анекдот.
Існують навіть спеціальні комічні видання, які сформовані в  гумористиній тематиці. Засоби комічного у загально інформаційному виданні, можуть існувати в окремих програмах чи розділах, щоб це було доречно і правильно сприйнято аудиторією. Існує  варіант використання комічного в заголовках для привернення уваги. Найчастіше види комічного використовують  на радіо та телебаченні. Це різні розважальні програми.
Отже , необхідно вправно маніпулювати семантичними засобами комічного, щоб не вийшло дійсно смішно тоді, коли не доречно. Необхідно володіти культурою мови. Лексика української мови наділена величезним значеннєвим потенціалом, який покликаний бути засобом вираження комізму. Лексичні засоби комічного широко функціонують у засобах ЗМІ. 

Коментарі