«Журналіст – свідома особа слова та майстер літературної мови»


Есе 
У 21 столітті, коли багато речей автоматизовано і майже все доступно, люди забувають елементарні і навіть моральні речі. Люди не читають, хочу мати все готове і не замислюються над головним: ці всі речі ведуть до їх деградування.  Таким чином, людство стає безграмотним, і готові споживати безграмотну інформацію. Але згадаємо призначення журналістики, воно тут важливе. Журналістика масова, і вона впливає на свідомість незалежно чи хочемо ми цього чи ні. На автоматизмі. Тому, професія журналіста, так як і вчителя, має вимагати бездоганного знання мови та усвідомлення значення свого слова. Одне слово може багато чого вирішити, разом з тим нашкодити і навіть вбити. Вбити репутацію, нашкодити кар’єрі або ж допомогти суспільно вирішити якусь проблему.
Я вважаю, журналіст як ніхто інший впливає на суспільство. Проте, важливо правильно її подавати – дотримуватися журналістських стандартів. Прикладом цього є будь який матеріал, навіть найменший. Візьмемо новину яка може бути рейкова, до прикладу. Журналіст повинен усвідомлювати свою моральну відповідальність за свої усні чи письмові слова. Неправдива новина може нести корисливу ціль одній людині а іншій навпаки шкодити. Але головна ціль журналістики – інформувати. В такому випадку журналіст порушує стандарти і не може називати себе журналістом.
 Інший приклад: новина в якій допущені помилки. Так всі люди і всі помиляються, але якщо це не випадкова помилка. Журналіст, на мою думку, повинен досконало володіти літературною мовою, тому що його читає багато людей, які сприймають текст взірцем. «Той журналіст написав так, значить це правильно». Нехай тебе читає сотня і з них 60 відсотків зрозуміють що це помилка, проте з 40-ка відсотків які залишились – 20 візьмуть це за приклад. Цифри приблизні – це ще треба детально досліджувати. Але якщо ваші читачі це не одна тисяча а можливо і не десятки тисяч, таким чином кількість людей набагато збільшиться у відношенню до відсотків. Можна сказати що, помилка журналіста недопустима.
Журналістика і журналіст – інструменти подання, перевірки і систематизація інформації. І покликання журналіста досконало подати її, адже інформація суспільно важлива частина життя кожного.

Коментарі